Китаро-мандолинният оркестър от Сандански плени пловдивчани

Животът

24-07-2017, 11:32

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Подобни китаро-мандолинни оркестри в България има само в няколко града

Инициативата за изнасяне на безплатни класически и джаз концерти на открито в Цар Симеоновата градина, която община Пловдив възроди, продължава и през следващите месеци. След успеха на Китаро-мандолинния оркестър от Сандански, следващата  събота -  29 юли, в 19 часа до Виенския павилион ще се състои първият от поредицата концерти на Гарнизонния военен духов оркестър. 

През изминалия уикен, Китаро-мандолинният оркестър от град Сандански плени пловдивската публика с богатия си многожанров репертоар и перфектно изпълнение на  класически творби от европейски и руски композитори и пиеси на основата на българския фолклор. Под бурните аплодисменти на пловдивчани и гости на града на мандолини, мандоли и китари, в съпровод на акордеон и контрабас свириха хора от различни възрасти и с различни професии - зъболекари, хирург от „Пирогов“, програмист, строителен предприемач, сервизен техник, адвокати и други, всички те - обединени от голямата си любов към струнната музика .
С многобройните си концерти у нас и в чужбина,  Китаро-мандолинният оркестър при Народно читалище „Отец Паисий-1919” гр. Сандански продължава да поддържа традицията, чието начало е поставено през 1976 г. от създателя и дългогодишен диригент Стефан Борилов. От 2016 г., оркестърът носи неговото име. Вече 41 години появите на оркестъра продължават да предизвикват възторга на зрителите и съставът заслужено се е превърнал в гордост за санданчани. От 2009 година ръководител на оркестъра е Василка Манолева, дългогодишна самодейка в състава.
Подобни китаро-мандолинни оркестри в България има само в няколко града – София, Петрич, Пазарджик, Благоевград и Монтана. В град Пловдив отскоро е възстановена традицията на Детския мандолинен оркестър, след близо 40- годишно прекъсване.

.Снимка на Деня

Кадетите на ТСК – Русе със злато от Държавното отборно първенство в Хасково