Избрани Новини

Дупница е заплашена от криза с боклука след Нова година

В три региона засега закъснява изграждането на новите депа за отпадъци – Дупница, Благоевград и Бяла

Община Дупница все още няма договор с лицензирано депо, където да извозва битовите си отпадъци след Нова година. Тогава изтича срокът за използване на старото сметище край града. Засега да приемат боклука на Дупница са отказали Перник, Самоков и Костинброд, информира БНТ.

От общинското ръководство в Дупница продължават да търсят възможности за приемане на боклука в други общини, които са относително близо до града и имат лицензирани депа за битови отпадъци.

„От последните дни има положителни сигнали, че вероятно ще можем да стигнем до такъв договор. Не искам към момента да назовавам конкретно общините, с които водим преговори, за да не ги поставим в неудобна ситуация”, каза Красимир Георгиев, зам.кмет на Община Дупница.

Загриженост за решаването на проблема проявяват и от Министерството на околната среда и водите. В три региона засега закъснява изграждането на новите депа за отпадъци – Дупница, Благоевград и Бяла. Едва на последната си сесия Общинският съвет в Дупница е гласувал решение за промяна на предназначението на земите край село Джерман, намиращи се на терена, одобрен за бъдещото депо.

Преди този акт да се беше случил, ние не можехме да предприемем абсолютно никакви мерки по процедиране на подробен устройствен план, посочи Георгиев.

Ако оттук нататък процедурите вървят без забавяне, според Георгиев новото депо и инсталацията за предварително третиране на отпадъците могат да бъдат изградени към края на следващата година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов