Избрани Новини

Село иска да възкреси древен параклис

Животът

24-07-2017, 08:31

Снимка:

svetimesta.com

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха зала за венчавки и кръщенки в Рупите

На Рупите през годините (снимки)

Там местните хора са празнували третия ден на Великден

Жители на село Рупите искат да възобновят старинния параклис край населеното място, информира kmeta.bg. В момента на мястото на някогашното древно  оброчище са останали само части от основите на светата обител.

„Преданията казват, че там местните хора са празнували третия ден на Великден. Мястото се намира над селището, там преди 4-5 години монтирахме голям светещ кръст. Но желанието ни е да изградим и малък храм, за да има къде да палим свещи и да се молим за здраве и благоденствие. За да може и ние като предците си да отбелязваме в параклиса третия ден на Великден”, заяви кметът на село Рупите Георги Атанасов.

Проблемът е, че земята в района е общинска собственост. За осъществяването на намерението на местните жители е необходимо общината да прехвърли земята на Неврокопска епархия.

„Теренът е 9 декара, но стигат само 3 декара за параклиса. Дано скоро се случи прехвърлянето на земята, за да започнем да градим параклиса. Ще разчитаме и на местните хора, и на спонсори. Много съселяни са готови да положат доброволен труд, за да направим храма”, каза още кметът на Рупите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов