Избрани Новини

Даниела Савеклиева и енергийният министър обсъдиха ситуациата около концесията край Мосомище

Новините

21-07-2017, 15:22

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ново Лески на протест срещу концесия

Резултатът е стартитала проверка на документите

Народният представител от ГЕРБ и областен координатор на партията в Благоевградска област Даниела Савеклиева се срещна с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Срещата бе във връзка с протестите на жителите на селата Ново Лески и Мосомище срещу отдаването на техни територии на концесия за 25 години за добив на подземни богатства.

"Получих писмо с молба за съдействие от Инициативен комитет срещу кариера за добив на мрамори и инертни материали в местността Водицата, землище село Ново Лески. Жителите на двете села – Ново Лески и Мосомище са изключително притеснени от инвестиционните намерения на местната фирма, която ще изгражда кариера само на 500 м. от с. Ново Лески; на 1200 м. от с. Мосомище и в непосредствена близост до лозята и нивите на местни жители, в които има и вилни постройки. В писмото си те настояват Министерството на енергетиката да не подписва концесионния договор и да направи ревизия на преписката, въз основа на която кабинетът „Орешарски“ е взел решение за предоставяне на концесията. Според тях даването на такова разрешение ще засегне регион с над 5000 жители“, коментира Даниела Савеклиева.

Тя уточни, че съществува вероятност за увреждане и унищожаване на местообитанията на видове птици.

"Части от терена попада в защитена зона от Натура. Според Инициативния комитет са допуснати още редица нарушения на процедурата", обясни Даниела Савеклиева. Тя подчерта, че за нея, като народен представител от Благоевградска област, винаги е било приоритет в работата да помага при разрешаването на проблеми на хората от областта.

"С колегите ми от ГЕРБ сме доказали през годините, че за нас е важно какво се случва в Пиринския край. Затова и в този случай се ангажирах. Още във вчерашния ден направих срещи с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Към писмото, адресирано до мен,  бяха приложени и документи, доказващи според инициативния комитет, нарушения и пропуски в процедурата за разрешаване на концесията. Аз лично предоставих на министър Петкова и зам.-министър Живков въпросните документи. Вече са разпоредели проверки и от двете министерства. А днес, на протеста на жителите в 14.30 часа, ще присъства и директорът на дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ от Министерство на енергетиката“, заяви Савеклиева. Тя коментира още, че именно това е пътят за изясняване и решаване на проблемите от местно значение.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов