Повече от 20 години ще се възстановява унищожената гора в Пирин

МЗХ иска по-солени глоби за нерегламентирани огньове на пасища и ливади

Щети за стотици хиляди лева остави след себе си пожарът в Пирин. За възстановяването на гората ще са необходими повече от 20 години, съобщи bTV.

"Една немарливост довежда до разходи от около 850 000 лева на Държавното предприятие, като тук не отчитаме екологичната щета, която е много тежка, тъй като не е малка площта на пожара, това са 800 декара.", посочи директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

По думите му иглолистните насаждения може да се възстановят, но при широколистните говорим за бавен и труден процес.

По-тежки глоби

Солени глоби за всеки, който пали огън на пасища и ливади, предвиждат промени в Закона за опазване на земеделските земи, публикувани за обществено обсъждане.

От 1500 до 6000 лева е санкцията за всеки, който си позволи да запали огън на ливада. Тези, които решат да чистят пасище с техника в пожароопасен сезон, без да уведомят областната дирекция "Земеделие" и районната пожарна служба, могат да отнесат глоба между 500 и 5000 лв.

Новите правила се налагат заради щетите нанесени от пожари през изминалата година.

"За миналата година на територията на България има над 580 горски пожара, в които са засегнати около 63 хиляди декара - това е страшно много. Основната причина е човешка небрежност, т.е. човешко действие или бездействие”, посочи Зорница Жекова от МЗХ.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен