Избрани Новини

Седем екопътеки има от Белица до курорта "Семково"

Изградени са и места за отдих, барбекюта с беседки

Седем екопътеки са изградени за туристите по проект на община Белица и местното читалище в последните няколко години. Те тръгват от общинския център и стигат до курорта „Семково” в Рила планина, информира БНТ.

Властелинът на планините е най-дългата от седемте екопътеки и е свързана с местообитанията на кафявата мечка.

Мая Падарева, секретар на читалище „Георги Тодоров 1885 г.” – Белица: Наистина през зимата, ако някой реши да мине през тази пътека, има вероятност да се срещне и с кафявата мечка. Затова носи и това име”.

На всичките седем екопътеки има изградени и места за отдих, барбекюта с беседки, където туристите могат и да се подслонят при лошо време.

Антоанета Шондрова: „Там има сол, има борина така наречена - да се палят огън, има скари, където могат, и задължително чешма до тех“.

Планинските маршрути до курорта „Семково” минават покрай водопади и пъстри поляни. Любителите на туризма могат да видят редки растителни и животински видове. Екопътеките предлагат и добри условия за любителите на лова на диви животни.

Антоанета Шондрова: "По екопътеките са обособени така наречените чакала с помощта на ловните дружинки в Белица. Това е един вид като наблюдателница, където в дъното на това чакало ловците поставят храна на дивите животни."

Информация какво още може да се види по време на планинските излети туристите могат да получат в Туристическия информационен център към читалището в Белица.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)