Избрани Новини

Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ: По-лесен достъп до печатни произведения за незрящите

Политика

06-07-2017, 12:08

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов подкрепи законопроектите внесени от омбудсмана

С приемането на съответните законодателни актове правото на ЕС ще бъде приведено с международните изисквания на договора от Маракеш

„Най-накрая ще бъде улеснен достъпът до книги и други печатни материали, закриляни от авторското право и сродните му права за слепите хора, хората с нарушено зрение, дислексия или с други увреждания, които не им позволяват четенето на печатни материали“, заяви българският евродепутат Емил Радев по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург. Той взе участие в дебат относно Маракешкия договор и достъпа до произведения и други закриляни от авторското право обекти за лица с нарушено зрение.
Емил Радев подчерта, че с приемането на съответните законодателни актове правото на Европейския съюз ще бъде приведено с международните изисквания на договора от Маракеш.
„По този начин ще бъде улеснен живота на милиони европейски граждани, както и ще се подобрят и  техните възможности за образование“, заяви той пред евродепутатите в Европейския парламент.
Маракешкият договор беше приет през 2013 г. по линия на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) с цел да се улеснят предоставянето и трансграничният обмен на книги и други печатни материали в достъпни формати по целия свят. Той беше подписан от Съюза през април 2014 г. Съгласно Договора страните по него се задължават да предоставят изключения от авторското право и сродните му права или ограничения в тях в полза на слепи хора, лица с нарушено зрение или с други увреждания, които не им позволяват четенето на печатни материали, и се дава възможност за трансграничен обмен на копия в специални формати от книги, включително аудиокниги и други печатни материали, между държавите, които са страни по Договора.
Българският евродепутат обърна внимание, че от тук нататък е важно държавите членки да започнат инициативи за  популяризиране на целите на Маракешкия договор, за да могат нашите граждани да се възползват максимално от предоставената им възможност.   



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов