Избрани Новини

400 декара горски територии са унищожени само за два дни край Плоски

75 пожара са регистрирани на територията на ЮЗДП за първите шест месеца на годината

75 пожара са регистрирани на територията на Югозападното държавно предприятие за първите шест месеца на годината. Засегнати са 2654 декара горски територии, от които 1289 декара широколистни насаждения, 704 декара – иглолистни, 54 декара – смесени и останалите – треви и храсти.

Само през двата почивни дни, в които температурите достигнаха рекордни стойности, заради човешка небрежност са унищожени около 400 декара край санданското село Плоски. В гасенето на огъня участваха повече от 50 служители от териториалните поделения на ЮЗДП в Сандански, Струмяни, Симитли и Първомай, екипи на пожарната и доброволни формирования.

Въпреки по-големият брой пожари в сравнение със същия период на миналата година, досега няма нанесени сериозни щети на горските масиви. Превенцията, добрата организация и своевременната намеса на екипите на ЮЗДП при локализиране на пожарите в начален етап не позволяват на огъня да навлезе в горите. Важна роля срещу разпространението на пожарите имат и минерализованите ивици и лесокултурни прегради. До края на годината на територията на предприятието ще бъдат изградени 300 километра ивици и близо 18,4 километра лесокултурни прегради. Голяма част от дейностите се изпълняват със собствени работници и техника на ЮЗДП.

   В сезона на пожарите Югозападното държавно предприятие призовава гражданите за повишено внимание при боравене с огън и екологична култура. Глоба до 500 лв. грози всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)