Избрани Новини

След пороя: Наводнени къщи и отнесени улици в Обнова и Подем

Все още има запълнени ниски части и насъбралата се там вода няма къде да се оттече

Унищожена реколта, наводнени къщи и разрушени пътни отсечки – това е равносметката след пороите и градушките в страната, съобщи bTV.

Бедствено беше положението в плевенското село Обнова, съобщиха в новинарската емисия. 200 литра дъжд на квадратен метър са отчели арендатори в района – количество, което затлаченото от години корито на реката, няма как да побере. Възстановяването на щетите там, където е възможно, започна със собствени сили и средства. Реката е отнесла цяла улица, влязла е в дворовете, наводнила е 20 къщи. Все още има запълнени ниски части и насъбралата се там вода няма къде да се оттече.

В плевенското село Подем пороят също е отнесъл улици. Пострадалите при бедствията имат право на еднократна финансова помощ при доказани ниски доходи и един имот. За останалите – компенсации няма.

Кметът на Обнова Детелин Николов заяви, че е опитал да сезира комисии, Басейнова дирекция, депутати, но досега няма резултат. Проектът за 132 000 лева за почистване на коритото отлежава по бюрата на администрациите, докато данъкоплатците теглят.

Като след война е обстановката в Левски. Падналата там градушка срина оранжерията за биозеленчуци. 200 души от региона са на път да останат без работа. Предприятието е застраховано, но загубите вече се трупат. 

"Ние сме класическа жертва на борбата на институциите в тази държава. Не може от 10 дни синоптиците да ни предупреждават за опасни явления и Агенцията за борба с градушките да стачкува. Защото две ракети да бяха разбили, нямаше да сме свидетели на това нещо", каза агрономът Александър Христов.  В града повечето хора започнаха ремонти сами.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов