Избрани Новини

Днес почитаме светите братя Кузма и Дамян - лекували без грош

Празнуват Дамян, Дамянка, Козма, Даме, Дамо, Дамчо, Дамянко, Дама, Дамица, Дамяна, Кузма, Кузман, Кузмен, Кузмин, Кузмо, Кузо

Свети врач е народен и църковен празник, честван на 1 юли и посветен на светите братя безсребреници Кузма и Дамян, ден на билкарите и лечителите.

Много чудни изцеления преписват преданията на двамата братя лечители. Много предания разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата - да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това.

Веднъж излекували една богата и пребогата жена - Паладия - от тежка и неизлечима болест. Дълго им се молила тя да ги възнагради, какви ли не скъпи дарове им предлагала. Накрая по-малкия Дамян склонил да вземе 3 яйца - като знак и символ на Светата троица. Разсърдил се Кузма, отрекъл се от него пред всички - в един гроб с брат му да не го полагат. Станало така, че Кузма умрял пръв, а когато и Дамян го последвал, хората все пак решили, че е тежка тази клетва за двамата братя, които цял живот заедно церели, заедно радост и живот давали. Положили ги в един гроб. Гробът им е в Сирия и досега се почита. 

Българинът нарича летния празник на двамата братя Свети врач. На него празнуват всички врачки, баячки, народни лечители и билкари. Ако на 1 юли някой види рано призори странни жени да редят и да подреждат треви на купчинка, познава ги веднага - разпределят билките, събрани на Еньовден, подреждат ги за различни болести, оставят ги за годината, която идва.

Вечерта срещу празника болни, недъгави и слепи отиват и преспиват в църква или параклис на светците. Сутринта се мият с лековита вода от аязмата. Обрича се и курбан на лечителите. Меси се хляб и се раздава за здраве. Врачки и баячки, народни лечители разпределят и сортират набраните билки на Еньовден и изсъхнали вече билки.

Жените не работят нищо, за да не се разболеят семействата им и домашните животни.

Народните лечители не работят на празника на своите покровители, защото "няма да им се хване лекът".Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)