Избрани Новини

Николай Нанков : 900 млн. лв. приход ще генерира само през първата година тол системата

Мисия

29-06-2017, 14:47

Снимка:

МРРБ,архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От следващата седмица се въвеждат ограничения за ТИР-овете, съобщи във Велико Търново регионалният министър

Винетната система е несправедлива и натоварва основно собствениците на леки автомобили, а не тези на текотоварните, които реално амортизират пътищата. Това заяви във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството, по чиято инициатива Старата столица домакинства форум, свързан в изграждането на АМ „Хемус”.

„Винетната такса е несправедлива. Ние се нуждаем от милиард лева годишно, за да поддържаме и изграждаме добра инфраструктура, а от винетки се събират 320 млн.лв. 200 млн. лв. от тях са платени от собственици на леки автомобили. С тол системата на това ще се сложи край. Изчислили сме, че тя ще генерира само първата година приход от 900 млн. л.” – подчерта министър Нанков. За собствениците на леки автомобили ще се въведе електронна винетка, чиято цена няма да се промени, увери министърът.

75 км ще бъдат изградени през настоящия мандат от АМ „Хемус”, а други 30 км ще бъдат започнати, каза в Старата столица Нанков. „Всички правителства са длъжници на Северна България. За сравнение ще посоча, че Южна България дава 74% от БВП на страната, докато на северна се падат 26%. От 23 млдр. долара преки чуждестранни инвестиции за 2015 г., 20 млдр. са в Южна България.

От следващата седмица отново влиза в сила ограничението за движение на тежкотоварни автомобили по родните магистрали. Новината е от днес и министърът на регионалното развитие я поднесе във Велико Търново. Мерките се предприемат след съгласуване с отговорните институции и ще важат за летните месеци.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)