Избрани Новини

Започна сезонът на отровните гъби

Само за седмица в болницата в Благоевград са приети с натравяне 5 души

Само за седмицата в болницата в Благоевград са приети с натравяне 5 души след консумация на гъбИ, информира БНТ. За щастие до фатални инциденти не се стигнало, но лекари съветват да бъдем внимателни. Старите гъбари пък казват, ако не сме сигурни какво берем, изобщо да не ядем диворастящи гъби.

Стойчо Величков бере гъби и билки от балкана повече от 40 години. Казва, че е започнал, за да си докарва допълнителни пари, но вече не е рентабилно въпреки по-високата цена за килограм гъби. В момента манатарка се търгува в зависимост от качеството, като средната ѝ цена е около 6 лв/кг, а преди години тя и била двойно по-евтина. В Югозападна България могат да се открият повече от 30 вида гъби, като по-голямата част от тях имат и свои отровни двойници.

Стойчо Величков: "Лошото е, берат гъбите, когато има бриз, вятър или дъждове и когато са смесени гъбите, има и отровни и неотровни, самияТ прашец – мицелът се прехвърля от едните в другите и те стават отровни."

Ако сме яли диворастящи гъби и се почувстваме зле, лекарите съветват веднага да потърсим медицинска помощ.

Д-р Христо Юруков – Център за спешна медицинска помощ – Благоевград: "Антидоти няма на т.нар. отровни гъби. Пак повтарям зелена, бяла, червена мухоморка и дяволска гъба - антидот няма. Има антидот, когато попаднеш в здравно заведение, колегите лекари, съответните звена ти окажат помощ и да бъдеш стабилизиран."

Лекарите са категорични, че до натравяне може да се стигне и при консумация на култивирани гъби. При тях обаче опасност за живота няма - симптомите са стомашно неразположение и гадене, което отшумява за няколко дни според специалистите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов