Избрани Новини

Музей "Иван Балабанов" и Музей на Рилската железница откриха в Бараково

Фабриката получи втори живот благодарение на Методи Панайотов, преподавател в Националната художествена академия

Днес Книжно-мукавената фабрика, т.нар. Балабанова фабрика в с. Бараково, отвори врати отново. Селото е на 8 км от Благоевград в община Кочериново. Фабриката получи втори живот благодарение на Методи Панайотов, преподавател в Националната художествена академия, който от години изследва дейността на фабриката и свързаната с нея железница. Той е автор и на книги, посветени на фабриката - "Ние, децата от Балабановата фабрика" и "Рилската железница".

Днес от 10.30 ч. бе официалното откриване на два музея в две от складовите помещения на някогашната фабрика. Единият е Музей на железопътното теснолинейно дело, който ще е единствен в България по думите на Методи Панайотов. В него е експонирана композиция от осем вагона и един локомотив, наподобяваща някогашната Рилска железница, обслужвала книжно-мукавената фабрика. Той получи за отговорно пазене от БДЖ вагоните и локомотива преди няколко години, като ги експонира пред собствения си музей в къщата си в селото.

Другият е музей на Балабановата фабрика, наречен музей "Иван Балабанов". Досега стотиците документи, снимки, предмети, които през годините неуморният изследовател е събирал, бяха в домашния музей в къщата на братя Панайотови на тавана. Там посрещаха и изпращаха стотици посетители, дошли да научат повече за личността на фабриканта Иван Балабанов и неговата история.

На събитието присъства бившият премиер Симеон Сакскобурготски, посланикът на Украйна Микола Балтажи, гости от цялата страна и чужбина - дипломати, общественици, културни дейци, историци. Украинският посланик бе тук в знак на почит към човека, приютил и дал работа на много украинци, работници във фабриката. В нея освен тях са работили около 300 руски белогвардейци, германци и хора от други националности. Поетът Никола Вапцаров също е работил в нея.

На събитието беше и дъщерята на Иван Балабанов - Бистра Балабанова, реализирала с подкрепата на Иван Панайотов идеята си да отдаде почит към личността и делото на баща си чрез тези музеи, за да се знае и помни историята.

В музея се намира паметник на Балабанов, изработен от Цветомил Христов, студент на Методи Панайотов. Беше открита и паметна плоча, на която са изписани имената на всички чужденци, работили във фабриката.

На откриването Симеон Сакскобурготски заяви: "Сега славната история на фабриката и Рилската железница ще бъде достъпна за всеки. Това е нещо уникално. Голяма е заслугата на г-жа Балабанова да се възстанови всичко това. Историята на този край е нещо много важно."

Всеки, който иска да се запознае с историята на Балабановата фабрика и Рилската теснолинейка, може да го направи, като посети новите два музея, с които Баракоково ще привлича гости и туристи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)