Избрани Новини

България поставя фестивален рекорд в първата лятна седмица

Над 10 регионални, национални и международни фолклорни фестивали се провеждат из цяла България

В първата седмица на лятото ще отбележим небивал досега годишен рекорд в областта на сценичния фолклор. А човек и самолет да има, не ще успее да отиде на всички над 10 регионални, национални и международни фолклорни фестивали из цяла България, съобщи фолклористът Димитър Тренчев, който от години следи сценичното пресъздаване на народното творчество.
Някои фестивали се откриха вчера, други започват от днес и до края на седмицата при хубаво време на сцените в страната ще се изявят общо над 30 000 участници. Техните пъстри носии, завладяващите им интерпретации на музика, песни, танци, обреди и словесен фолклор, както и впечатляващите демонстрации на стари занаяти ще привлекат още толкова наши и чуждестранни почитатели на самобитното ни културно-историческо наследство, прогнозира експертът по сценичен фолклор.
Той откри като безспорен първенец започващата утре фолклорна надпревара „Хоро край манастира“ при Петропавловския манастир. Фолклористът припомни, че Петропавловския събор заслужено си е спечелил прозвището „Малката Копривщица“, защото от години събира по над 4000 участници, които представят различни етнографски области с цялото им жанрово многообразие. Като подгласници на Петропавловския събор Тренчев посочи започващия днес в Хасково Национален фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“, откриващия се утре фестивал на статбените оркестри и обредност в Асеновград и неговият уникален за България обичай „Каленица“, тръгналият още вчера фестивал в пловдивското село Ягодово, откриващите се утре национален фолклорен фестивал „Леденика“ и възстановения от тази година международен фолклорен фестивал в Пазарджик.
Измежду фолклорните форуми, имащи за тематична рамка енторелигиозни обреди, местни занаяти, билки, храни и напитки фолклорният експерт открои като особено атрактивни започващия днес двудневен празник „Еньовденски тайнства“ в гоцеделчевското село Делчево, фестивала на прочутия котленски килим в парк „Изворите“ край Котел, политематичните лавандулови дни в Карлово и балканския празник на тетевенската саламура в едноименния град.
Заради нововъведения тази година фестивален модул, който отразява политематично българската културна съкровищница, фолклорният анализатор не пропусна и добилия национална известност и откриващ се утре столичен фестивал за градска култура „София диша“.
Фолклорният специалист подчерта специалното внимание, което заслужават фестивалите, ориентирани към най-уязвимите възрастови и социални групи – възрастните и хората с увреждания. „Участието им на масовите фестивали и конкурси изпълва със съдържание измисления от гузната ни обществена съвест бюрократичен шаблон „хора в неравностойно положение“, а изявите им са истински подвиг на духа, защото се изправят срещу здрави-прави, често и много по-млади свои колеги, а понякога се случва и да ги побеждават, емоционално анализира Тренчев. Той посочи като социално-ориентиран пример предстоящите утре събор-надпяване на старите хора „Енювден“ на старите хора в Перник и утвърдилия се вече Пети фолклорен фестивал за хора с увреждания в Смолян.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов