Избрани Новини

Министър Петкова и шефът на "Росатом" обсъдиха реализацията на реакторите за "Белене"

Това се случи в рамките на деветия Международен форум "Атомекспо" в Москва

В рамките на деветия Международен форум "Атомекспо" българският енергиен министър Теменужка Петкова се срещна с генералния директор на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" г-н Алексей Лихачов. Традиционно форумът се провежда в руската столица Москва. По време на разговора бе отбелязано ползотворното сътрудничество между двете страни през годините в сферата на ядрената енергетика.

"След като миналата година с общи усилия разрешихме казуса след постановеното арбитражно решение за АЕЦ "Белене", следващата важна стъпка пред нас е свързана с възможността за реализация на произведеното за проекта оборудване", подчерта министър Петкова. "Страната ни следва да се съобрази и с произтичащите от парижкото споразумение изисквания за намаляване на вредните емисии. Въпреки, че ще настояваме пред ЕК за дерогация, ще се наложи да преосмислим енергийната си стратегия", каза още тя. По думите й основната цел на правителството в енергийната сфера е гарантиране на енергийната сигурност. Пред г-н Лихачов Петкова изложи плановете на българската страна да отдели пасивите и активите по проекта "Белене" в отделна проекта компания, която да бъде предложена за приватизация. По думите й, освен с изградена площадка, част от съпътстващата инфраструктура и произведеното оборудване за АЕЦ "Белене", България разполага и с технически отлично подготвени експерти. В случай, че в рамките на подобна процедура не бъде намерен стратегически инвеститор, разглеждаме и възможността част от оборудването за "Белене" да се реализира на площадката на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", каза още Петкова. От страна на "Росатом" бе проявен интерес да участват в евентуална реализация на проекта като строител.

В рамките на форума министър Петкова се срещна и с генералния директор на "Русатом сервиз" и ръководител на проекта за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" Евгений Салков. Двамата припомниха успешното приключване на дейностите по модернизация на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Министър Петкова изрази увереност, че съвместната работа между експертите на АЕЦ "Козлодуй" и на "Росатом" ще завърши успешно и по отношение на дейностите за удължаване живота на 6-ти блок на българската атомна централа. Дейностите се изпълняват в заложените срокове и обеми, категорична бе Петкова.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)