Избрани Новини

Световният шампион Анатолий Карпов откри шахматна зала в Г. Оряховица

Велико Търново Лайф

18-06-2017, 15:39

Снимка:

Община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

С пожелание от горнооряховския клуб да излезе световен шампион, Анатолий Карпов откри шахматна зала в Младежкия дом. Заедно с него лентата прерязаха кметът инж. Добромир Добрев, горнооряховчанинът Светлозар Лазаров, който е национален координатор на „Атака” и бизнесменът Петър Христов. Световният шампион подари на новия горнооряховски клуб десет комплекта шахматни дъски и часовници и направи по няколко хода с 18 деца от Горна Оряховица и Велико Търново. Анатолий Карпов се снима с младите шахматисти и с удоволствие раздаде десетки автографи на момчетата и момичетата, както и на по-възрастните почитатели на шахматната игра, дошли в Младежкия дом за откриването на залата.

Клубът по шахмат в Горна Оряховица е в процес на регистрация и ще започне работа с деца в началото на септември. Първите занимания ще се водят от републиканската шампионка и двигател на шахматния клуб във В. Търново Светла Йорданова. Тя бе довела някои от своите възпитаници за откриването на залата в Горна Оряховица. Между тях и най-успешният млад шахматист Емил Стефанов, който заедно с младата надежда Стефани Бижева направиха подарък на шампиона от името на търновския клуб.

От няколко дни Анатолий Карпов е на посещение в България в качеството си на депутат от Държавната дума на Русия. При всяко от посещенията си той не пропуска да се срещне с шахматната общност и да даде напътствия на клубовете и младите шахматисти. В Горна Оряховица той дойде със специалното съдействие на Светлозар Лазаров.

Гостите бяха посрещнати от кмета инж. Добромир Добрев, който подчерта колко символично е откриването на шахматна зала и създаването на шахматен клуб в Горна Оряховица от един от най-великите шахматисти в историята. „Нека да си пожелаем успехи не само на общински и национални първенства, но защо не и на световно равнище”, обърна се към младите шахматисти инж. Добрев.

„България има традиции в шахмата и аз с удоволствие си спомням за срещите си с някои български гросмайстори, като Ерменков например. Спомням си и един страхотен европейски шампионат в Пловдив. Беше отдавна, преди 34 години и аз бях световен шампион по онова време. След първенството останахме десет дни в България. Имам хубави спомени. И сега имаме добри перспективи за сътрудничество. Много руски граждани избират да почиват и да живеят в България. По Черноморието вече създаваме шахматни школи. Засега имаме две – в Албена и Поморие. Там заедно играят руснаци и българи”, разказа Анатолий Карпов. 12-ят световен шампион пожела на домакините да създадат добър отбор от ученици и да извоюват правото да участват на силния международен училищен турнир „Бялата лодка”, който се организира в Русия.
„Не жалете време за децата и за шахмата. Той развива паметта и подобрява концентрацията. Времето, което децата прекарат над шахматната дъска, после ще спестят при ученето на уроците, защото ще мислят по-бързо и по-добре, обърна се към родителите Карпов.

„Виждаме пред себе си една космополитна личност от световен мащаб. Когато имаме такива приятели, трябва да работим за сътрудничество във всички посоки. Нека сега напред да е шахматът, но да не пропускаме възможности да разширяваме икономическото си сътрудничество и културните си връзки”, пожела Светлозар Лазаров.

След многобройните снимки със свои почитатели и след десетките афтографи за мадите шахматисти в Горна Оряховица, Анатолий Карпов отпътува за откриване на шахматен клуб в Свищов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов