Избрани Новини

Осъдиха вегани, чието бебе умря от недохранване

Свят

15-06-2017, 07:19

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Белгия с допълнителни мерки срещу кибератаките и тероризма

Случаят отново разпали дебата в Белгия за ползата или вредата от веган начина на живот

Белгийски съд осъди на 6 месеца условно двойка от източнофламандския град Беверен, чието седеммесечно бебе умира от недохранване преди три години. Без да се консултират с лекар, родителите преценили, че детето им има непоносимост към лактоза и глутен и спрели да му дават нормално мляко и храна, отговаряща на неговата възраст, съобщава АОЛ.

То получавало алтернативно мляко от киноа, овесени ядки и ориз. След четири месеца на този режим бебето починало от недохранване.

На 6 юни 2014 години седеммесечното момченце е докарано от родителите си безжизнено в спешното отделение на болницата. Лекарите не успяват да направят нищо, освен да констатират смъртта. Бебето било обезводнено и тежало 4,3 килограма.

От разследването става ясно, че то е било системно недохранвано. Според обвинителите при него никога не е била установявана непоносимост към лактоза или глутен, както твърдят родителите. Прокуратурата е поискала 18 месеца затвор за двойката, но адвокатът им е настоявал за по-лека присъда, защото двамата не са желаели смъртта на детето си. Съдът налага минималната присъда.

Според съда е обезпокоителна реакцията на лекаря-хомеопат, който час преди смъртта на бебето го преглежда, но заключава, че състоянието му не е критично. Той все пак препоръчва на родителите да го закарат в болница, но ги съветва първо да спрат в аптеката, за да купят хомеопатични лекарства.

Отлагането на посещението в болницата коства живота на сина им. Случаят отново разпали дебата в Белгия за ползата или вредата от алтернативната медицина и строго природосъобразния начин на живот.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)