Андрей Ковачев пред младите: Бъдещето на Европа e във вашите ръце!

Участва в информационна дискусия с младежи в Дупница

Евродепутатът от групата на ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев участва в информационна дискусия с младежи на възраст между 15 и 25 години, която се проведе в Дупница, област Кюстендил. Инициативата е по покана на кмета на общината инж. Методи Чимев.

По време на дискусията, евродепутатът запозна младите хора със своя професионален опит, участие в комисии, както и основните дейности и дългосрочни цели, свързани с работата му в ЕП. Заедно те обсъдиха актуалните въпроси и проблеми, свързани с Европейския съюз.

Основната тема, която обедини участниците в дискусията бе свързана с предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС от януари 2018 година. В тази връзка младежите отправиха своите въпроси към г-н Ковачев относно възможностите за участие на доброволци в дейностите по българското Председателство. Бяха обсъдени и възможностите за стажантски програми за младежи в европейските институции, младежки политики, инициативи и конкурси, организирани от Европейския парламент.

„Моят професионален път започна през 1998 година като стажант в ЕП. Никога не съм си представял, че 10 години по-късно ще се върна като представител на България в ЕП. Затова съм изключително развълнувам, говорейки пред млади хора, защото времето сега позволява много повече възможности, от колкото имаше в миналото. България никога не е била толкова свободна и отворена, а и освен това е част от съюз, гарантиращ мира в Европа”, сподели с младежите Андрей Ковачев.

„Кога ще наваксаме изостаналото, зависи само и единствено от нас! ЕС е помощ за самопомощ. Средствата, които получаваме са за да наваксаме изостаналото в годините преди това. Младите трябва да знаят защо се е появило разделението между България и Македония, истината за комунизма, както и времената, в които държавата не е направила нищо за българите, останали извън пределите на страната по исторически причини”, каза евродепутатът.

В дискусията участваха още народният представител Ивайло Константинов, кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев, заедно с неговия заместник Крум Милев.

На срещата присъства и ръководителя на Областния информационен център – Кюстендил Любомира Велинова, която осигури информационни брошури за предстоящото Председателство и запозна младежите с възможностите на действащите оперативни програми в Кюстендилския регион.