Избрани Новини

Община Сандански и Музикаутор подписаха меморандум за сътрудничество

BG Music Festival е част от визията на общината за развитие на туризма чрез културата

Меморандум за сътрудничество подписаха Община Сандански и организацията на композитори и автори Музикаутор. Това се но 9 юни на съвместна пресконференция на тема „Изкуството развива градове“ с организатора на BG Music Festival, който се провежда точно по това време в град  Сандански.
„Още преди няколко години имахме дебат как да развиваме туризма в общината“, посочи кметът на Община Сандански Кирил Котев. Той обясни, че решението е било мотивирано от желанието да се привлекат интелигентни, образовани и културни хора, а това може да се случи именно чрез културата и спорта. „Така имаме възможност да образоваме и нас самите“, коментира Кирил Котев.
Бе посочено, че партньорството с Виктор Касъмов – организатор на BG Music Festival, както и на ежегодния международен фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство „Пирин Фолк“ Сандански, е част от визията на общината за развитие на културата. Според Виктор Касъмов това се потвърждава и от ремонтирането на летния театър в града, което всъщност е подкрепа за музиката.
От своя страна изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров изтъкна, че авторското право, като неразделна част от изкуството, е способът културата да бъде стимулирана. „Законът не задължава общините и затова приветстваме готовността на г-н Котев да информира ползвателите на територията на общината за задължението им да лицензират музиката, която използват“, коментира Иван Димитров. Той посочи, че Виктор Касъмов е сред ползвателите, които винаги правят това и така средствата стигат до хората, които създават културен продукт.
Страните се обединиха около виждането, че по този начин могат да развиват, модернизират и надграждат културата, а това има пряк принос за бизнеса и икономиката на градовете.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов