ДЮШ на ОФК "Пирин" Благоевград изпраща успешен сезон

Детско-юношеската школа успя да класира и трите си отбора в първата десетка на Елитните групи за юноши до 15, до 17 и до 19 години

За пръв път, откакто футболен клуб Пирин Благоевград е общинско дружество, детско-юношеската школа успя да класира и трите си отбора в първата десетка на Елитните групи за юноши до 15, до 17 и до 19 години.

Юношите старша възраст на Пирин до 19 години с треньор Венелин Товиров заеха 9- то място в крайното класиране. Орлетата спечелиха 40 точки след 13 победи, 1 равен и 16 загуби и голова разлика 45 - 73. Благоевградчани оставиха зад себе си в класирането отбори на традиционно силните школи от Черно море Варна, Локомотив Пловдив и Нефтохимик Бургас.

През сезона юношите, родени след 1998 година, трябваше да работят с трима треньори. Стартираха подготовката и шампионата под ръководството на Йордан Боздански, след това продължиха с Емил Русанов и завършиха сезона с Венелин Товиров. Част от момчетата стигнаха и до мъжкия отбор на Пирин. Марио Топузов, Христо Младенов, Емелиян Христов и Яни Тусонджиев влязоха в полезрението на треньорите от мъжкия отбор, като някои от тях дори дебютираха в Първа професионална лига. В същото време игралият само преди година в юношите Кирил Грозданов вече е част от представителния тим на орлетата. Нападателят попадна и в младежкия национален отбор на България, като в момента е на лагер с тима под ръководството на селекционера Антони Здравков. Точно това е основната задача на треньорите в школата - да произвеждат футболисти за първия отбор на Пирин. Юношите младша възраст също влязоха в Топ 10 на Елитната група до 17 години. Момчетата на Васил Петров събраха актив от 41 точки след 12 победи, 5 равенства и 13 загуби, с голова разлика 44- 39. И тук няколко от момчетата направиха впечатление дори и на селекционерите на националния отбор до 18 години. Димитър Митев, Методи Стефанов, Асен Крушовски, Иван Иванов и пропусналият голяма част от сезона заради тежка травма Петър Христов. Същите тези момчета ще бъдат гръбнакът на тима за следващия сезон, когато ще участват в Елитната група до 19 години. Друг треньор от школата, Александър Царевски, успя да класира неговите възпитаници на 8-мо място в Елитната група до 15 години - Югозападна зона. Орлетата спечелиха 37 точки след 11 победи, 4 равенства и 13 загуби и голова разлика 50 - 56. При по-малките до 14 години три от момчетата участваха в няколко лагера на националната селекция за U14. Останалите отбори от школата участваха в няколко турнира, където спечелиха призови места и загатнаха за голям потенциал. Сред отличниците при по-малките орлета е Юлиян Тумбев, който бе сред наградените за най-добри млади играчи от турнирите на Националната програма на Асоциацията на българските футболисти „Децата и футболът“.

Зад всички тези успехи на различните формации стои къртовската работа на треньорите Васил Петров, Венелин Товиров, Венцислав Гочев, Александър Царевски, Илко Христов, Георги Забунов, Атанас Николов, Йордан Боздански и Емил Русанов. Сега за юношите от школата предстои почивка, като старшата възраст започва подготовка на 12 юли, а младшата на 17 юли. Останалите отбори от школата ще подновят занимания на 31 юли, като дотогава треньорите ще селектират деца за попълване на групите.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"