Избрани Новини

По 13 години и 4 месеца затвор за братята-убийци от Джигурово

Те бяха обвинени от Окръжна прокуратура – Благоевград в умишлено убийство

Днес Благоевградският съд определи ефективно наказание от по 13 години и 4 месеца „Лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване за братята Бойко Ш. и Емра Ш. от с. Джигурово, общ. Сандански, за извършено от тях умишлено убийство през септември 2016 г. Делото се проведе при съкратено съдебно следствие, поради което определеното по общия ред наказание е редуцирано с 1/3.

През февруари 2017 г. Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу братята Бойко Ш. и Емра Ш. за извършено от тях престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и пр. 3 вр. чл. 115 вр. чл. 20 от НК.

Обвиняемите Бойко Ш. (на 24 години) и Емра Ш. (на 20 години) живеят в с. Джигурово, общ. Сандански. Безработни са и са известни сред съселяните си като агресивни и конфликтни личности, често нарушаващи обществения ред.

Двамата често посягали на Никола П. (на 44 години), който от около 15 години работел като кравар в местността „Обора“. Хората го познавали като скромен, тих и добър човек, като се обръщали към него с името „Кайо“.

Мъжът споделял за страха си от братята на свои познати. Освен че неведнъж бил пребиван от тях, през 2015 г. те дори му разрязали ухото със стъклено шише.

Вечерта на 19.09.2016 г., в центъра на селото, без никаква причина Бойко Ш. започнал да се заяжда с Никола П. Свидетели на това станали седящи на маса техни съселяни, които му направили забележка за държането, на която агресивният мъж грубо отвърнал със заплашителни думи да не се намесват. Към 23 ч. всички се разотишли.

На следващата сутрин местен жител открил пред обора неподвижно лежащия на земята „Кайо“ с окървавено лице, за което бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. Пристигналият на място медицински екип констатирал смъртта на пострадалия мъж.

В хода на разследването било установено, че в нощта на инцидента двамата братя настигнали пострадалия в района на бившия селскостопански двор и му поискали цигара. След като мъжът им отказал, те жестоко го пребили, като ударите били нанасяни с дървен кол и тухли по главата и цялото му тяло.

Братята Бойко Ш. и Емра Ш. били задържани от полицейските служители същия ден. От 21.09.2016 г. спрямо тях е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Изготвената по делото съдебномедицинска експертиза установила, че смъртта на Никола П. се дължи на несъвместима с живота тежка черепно-мозъчна травма, довела до изразена недостатъчност на мозъчните функции, както и други травматични увреждания по лицето, гърдите и гърба.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов