Избрани Новини

Световна купа за националите ни по спортна гимнастика от първенството в Португалия

Спорт

03-06-2017, 10:36

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Досега в България не е имало такова постижение в спортната аеробика

Българският национален отбор по спортна гимнастика спечели световната купа от първенството за мъже и жени в Португалия, където миналата седмица се проведе финалният кръг. Състезателите, предимно от клуб „Аеробика АМД“, извоюваха титлата в категория „Групи“.

„Показателно е, че когато се работи добре и когато има добро сътрудничество, резултатите не закъсняват“, заяви заместник-кметът Георги Титюков. Той припомни, че преди време Община Пловдив е подпомогнала клуба финансово, като със средствата е закупена специална лицензирана тренировъчна настилка, която се използва и за международни състезания. Първият златен медал идва почти година след подкрепата.

„Досега в България не е имало такова постижение в спортната аеробика. За първи път трофеят идва в България и се извоюва от Ана-Мария Стоилова, Антонио Папазов, Дарина Пашова, Ивелина Лукаки, състезатели на клуб „Аеробика АМД“ и Тихомир Баритев, състезател от хасковския клуб „Виолина“. Те събраха необходимият брой точки, което им даде възможността да спечелят тази купа“, обясни Димитрина Къндева, старши треньор и председател на Българския съюз по аеробика.

„Победата е много голяма, защото само с една точка успяха да минат китайската група, която е многократен световен шампион и затова беше неочаквано за всички. Нашите състезатели събраха 45 точки от купите, на които участваха, а китайците имаха 44 и са почти непобедими в тази категория“, уточни Димитрина Къндева.

Освен купата състезателите са завоювали и сребърните медали на групата и бронзов медал на Антонио Папазов в категория „Мъже“, което също е успех, тъй като от 12 години не е печелен медал.

Националният отбор са все млади състезатели, които доскоро са били медалисти от световни първенства само че при юноши и девойки.

„Треньорите ни подготвиха по най-добрия начин. Сега ни предстои европейско първенство в Италия. Надяваме се на подобен успех. Спечелената купа ни дава мотивация и увереност в нашите възможности, че може да постигнем успех, да се докажем и че можем да се равняваме с най-добрите и спечелената купа е доказателството“, сподели Ана-Мария Стоилова.

В първенството в Португалия нашите състезатели имат още един успех в категория „Двойки“, където Антонио и Ана-Мария бяха финалисти.

Тази година за осми пореден път предстои да се организира турнирът Plovdiv cup aerobic open, отново със съдействието и на Община Пловдив, който е поле за изява на голям брой състезатели.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)