Избрани Новини

В Банско се състоя музикално-театрална вечер

Продукцията на младите театрали и пианисти бе под мотото "Българските творци класици”

В Банско се състоя музикално-театрална вечер, посветена на 140 години от рождението на бащата на българската детска литература Елин Пелин и уникалния музикален талант на поколения български композитори, донесли на България световна слава.
Младите пианисти на Банско представиха една невероятна музикална палитра, съчетала красотата на българския народен мотив, пречупен през класическата форма и композиция, хармония и звук, показващ уникалния талант и творческо мислене на поколения български композитори.
Прозвучаха пиеси на едни от най-известните и обичани български композитори – Парашкев Хаджиев, Добри Христов, Веселин Стоянов, Панчо Владигеров, както и на съвременните Красимир Милетков и Йордан Гошев.
Малките театрали с голямо актьорско майсторство представиха мелодичните стихчета за месеци и сезони от годината, показаха словесно красотата на българската природа, увековечена от сладкодумеца Елин Пелин.
На сцената оживяха героите от детско-юношеския роман „Ян Бибиян – невероятните приключения на едно хлапе”. Сценките „Баба Марта и децата” и „Що е щастие” предизвикаха размисъл колко са важни за нас човешките добродетели.
Голям интерес предизвика драматизацията на най-обичаната от малките дечица приказка „Дядовата ръкавичка” – изпълнена блестящо от най-малките актьори.
Целият спектакъл, изпълнен с голямо театрално и музикално майсторство от талантливите деца на Банско, имаше послание към всички млади хора – да носят, обичат и съхраняват българската култура.
Участие в музикално-театралната вечер взеха класовете по пиано с преподавател Марина Иванова и театралната студия с ръководител Марияна Думанова към НЧ „Никола Вапцаров” – гр. Банско и класа по пиано на Христина Кадева.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)