Избрани Новини

Съдят шофьор на автобус, предизвикал катастрофа със загинал мотоциклетист

Причината за настъпване на катастрофата е липса на контрол от страна на обвиняемия на движението зад него

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И. Златков от Петрич за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“ вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Обвиняемият Златков е правоспособен водач и притежава свидетелство за управление на МПС категории «В», «С» и «Д». През 2013 г. той работел като шофьор на автобус, с който превозвал пътници.

На 11.05.2013 г. автобусът, който обвиняемият управлявал, обслужвал пътна линия Петрич - с. Старчево, като се движел по третокласен път Сандански – Кулата – Петрич. Към 15:20 ч. автобусът с пътници приближил разклона за селото.

По същото време зад него се движел мотоциклет марка «Ямаха», управляван от П.Г. Застигайки автобуса, той намалил скоростта, продължил известно време зад него на безопасна дистанция от около 85 м. и впоследствие предприел изпреварване. Въпреки че мотоциклетистът бил видим за Златков в лявото странично огледало на автобуса, без да съобрази с предприетата от него маневра, обвиняемият подал ляв мигач и започнал да се пристроява вляво, намалявайки скоростта. В момента, когато рейсът навлязъл частично в лявата лента за движение, последвал удар между двете моторни превозни средства. В резултат на силния сблъсък мотоциклетистът загинал на място.

Златков веднага съобщил за настъпилото ПТП на телефон 112, след което на място пристигнали екип на СМП и оперативно-следствената група.

Според вещите лица, причината за настъпване на катастрофата, е липса на контрол от страна на обвиняемия на движението зад него, незабелязване на приближаващия го и предприел маневра изпреварване мотоциклет. В резултат на това траекторията на движение на двете превозни средства са се пресекли на мястото на удара. Ако Златков не бе навлязъл в лявата лента, ударът не би настъпил.

Предстои насрочване на делото от съда.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)