Избрани Новини

9 ленти ще спорят за приза „Най-добър филм“ на кинофестивала „Златната липа“'2017

Стара Загора Лайф

01-06-2017, 08:43

Снимка:

„Златната липа“'2017

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

На 1 юни автобусният и тролейбусният транспорт в град Стара Загора ще бъде безплатен за децата

От 3 до 7 юни

Девет филма, произведени през 2016 г., са включени в официалната конкурсна програма на V-тото издание на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“, който ще се проведе в Стара Загора от 3 до 7 юни. За голямата награда „Най-добър филм“ ще спорят творби на автори от Сърбия, Грузия, Полша, Дания, Русия, Чехия, България, Германия и Естония.

България влиза в конкурсната програма с филма на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Слава“. Това е второ участие на режисьорския дует в конкурсната програма на „Златната липа“. През 2015 година филмът им „Урок“ спечели голямата награда на фестивала. Историята, разказана в „Слава“, отново е по действителен случай, вплетен умело в художествения сценарий на кинолентата – кантонер намира милиони левове на влаковите релси и ги връща. За награда получава нов часовник, който скоро спира да работи. В министерството са изгубили стария му часовник. Човекът започва отчаяна битка за стария си часовник и за изгубеното си достойнство.

Сръбският филм на Милош Радович „Дневникът на машиниста“ разказва странната история на 60-годишен машинист, който по време на кариерата си е извършил 28 убийства на невинни хора. Дошъл е моментът „семейният бизнес“ да бъде поет от сина му, но това се оказва нелесна задача.

„Животът на Ана“ на режисьора Нино Басилия идва от Грузия. Ана е самотна майка, която работи на 3 и дори на 4 места, за да издържа сина си – аутист в детски дом. Младата жена решава да потърси решение на проблемите си в САЩ, но затова и трябват скъпи билети и фалшива виза...

„Слепота“ е филма на полския режисьор Ришард Бугайски. Филмът показва мрачен епизод от живота на сталинисткия престъпник Юлия Бристигер – полковник от Обществена сигурност. Прозвището й „Кървава Луна“ говори само за себе си – по време на разпитите тя измъчва затворниците с изключителна жестокост.

Дания влиза в конкурсната програма с филма на Томас Винтерберг „Комуната“, който разказва едновременно с хумор и болка за опита на младо семейство да създаде и заживее в истинска комуна.

„Колектор“ на режисьора Алексей Красовски е тазгодишното участие на Русия в „Златната липа“. В главната роля ще видим голямата звезда на руското кино Константин Хабенски, който влиза в кожата на най-добрия служител във фирма за събиране на дългове в Москва. Героят му има високи доходи и солидна репутация сред колегите, но рискува да загуби всичко наведнъж заради скандално видео, което е качено в интернет...

Чешкият „Крадци на зелени коне“ на режисьора Дан Влодарчик разказва за дълбоко пазени семейни тайни, които изплуват, когато съпругът започва рискована работа, свързана с нелегален добив на полускъпоценни камъни.

Германия се представя с военната драма на Ед Еренберг „Чуй тишината“. Филмът разказва за отношенията между хитлеристките окупатори и местните жители на малко украинско селище през октомври 1941 година. Напрежението ескалира, когато нацистки офицер убива млада жена и на свой ред е убит при самозащита от друг заселник.

Естонската драма „Шпионинът и поетът“ на режисьора Тоомас Хусар ни води през лабиринта на любовните отношения между агент от разузнаването и красива циганка, която се оказва руски шпионин.

По традиция журито на „Златната липа“ ще присъди и награди най-добър режисьор, най-добър актьор и най-добра актриса, а Съюза на българските филмови дейци ще връчи своето специално отличие. Със сигурност най-голям интерес отново ще предизвика специалният гост на фестивала и наградата за цялостен принос в киното, която досега са получили Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Михайлов (2015) и Татяна Лолова (2016). Кой ще бъде носителят на статуетката „Златната липа“ за 2017 година ще разберем скоро.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов