Избрани Новини

Черешовата кампания тръгва по 60-70 ст. за килограм

Реколтата е съхранена едва на 15-20 % заради студовете през април

Черешоберът в Кюстендилско тръгва до края на седмицата при изкупни цени от 60-70 ст. за килограм, казаха местни производители и от земеделските кооперации, информира kmeta.bg. Те правят прогнози, че реално по пунктовете почит няма да има предадени череши, след като реколтата е съхранена едва на 15-20 % заради студовете през април, когато имаше измръзнали овощия и на 100%. Реално първите череши вече се берат на места, но за консумация и те се продават по 2-3 лева. В близкото с. Скриняно набрали от 2 декара едва 50 кг череши, казаха местни хора.

В 24 населени места на общината ще бъдат разкрити около 1 юни пунктове за изкупуване на череши според заповед, подписана от кмета на Кюстендил Петър Паунов. Местата за разкриване на пунктовете са избрани и предложени от полицията. За града са определени девет места, а останалите, около 90 пункта, ще могат да бъдат разкривани по селата. Соволяно, Коняво, Горна Гращица и Драговищица са населените места, за които са определени най-много пунктове.

„Самите места са общинска собственост и на тях ще бъдат разположени пунктовете. И тази година е забранено да се разкриват пунктове в частни имоти”, казва шефът на орготдела в администрацията Мирослав Миланов. Терените са определени от кметовете на населените места, утвърдени са от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, извършено е и съгласувано с полицията. За Празника на черешата, който ще върви на 24 и 25 юни, се очакват официални гости - министри, дипломати. "Дано да намерим достатъчно череши, за да ги почерпим поне, притесняват се организаторите на черешовия форум.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов