Избрани Новини

Топлят хижа "Яворов” със слънчеви колектори

В хижата за месец юли всичките 100 места вече са резервирани

Хижа „Яворов” на старта на летния сезон минава на екологично отопление, информира kmeta.bg. Целта е да не се ползват въглища и дърва, както досега, за да се осигури топла вода и уют на гостите, защото се вреди на околната среда. Първоначално ще бъдат монтирани до сградата три слънчеви колектора.

„Даде ни ги общината, хижата е общинска. Всички дейности по тяхното поставяне сме съгласували с ръководството на Национален парк „Пирин” в лицето на директора му Росен Баненски. Искаме всичко да е съобразено със законовите изисквания”, уточни Радко Божинов, секретар на Туристическо дружество „Пирин” в Разлог, което стопанисва хижа „Яворов”.

През месец юни Софийският университет пък ще монтира метеорологична станция на сградата по спечелен проект. По този начин всички туристи ще получават в реално време информация за обстановката в района.

В последните години планинарите са все повече. Много от гостите са българи от региона и столицата, които са предпочели да избягат на прохлада от жегите в населените места. „Интересът е огромен - не само на българи, но и на чужденци. Ние работим с чешки туроператор, очакваме десетина групи от по 35 души да ни гостуват. През летния сезон посрещаме туристи от цяла България, Европа, САЩ и Канада”, казва още Радко Божинов.

В хижа „Яворов” за месец юли всичките 100 места вече са резервирани. Миналото лято наблизо бе осветен и параклис. Малкият храм "Вси светии" бе изграден с доброволен труд и дарения на много хора - планинари, строители, ковачи, както и на институции и фирми.

Все повече туристи палят свещи в него и се молят, а за опазването на храма се грижат служителите на хижа "Яворов".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)