Благоевград почете Георги Измирлиев - Македончето

Положиха цветя по повод 141 години от смъртта на големия български революционер

С церемония по полагане на цветя бяха отбелязани 141 години от смъртта на големия български революционер Георги Измирлиев - Македончето.

В ритуалът взеха участие зам.кметът по икономика и финанси Иво Николов, представители на общинската и областната администрация, държавни институции, ученици и граждани.

Възпитаници от благоевградското  V-то СОУ „Георги Измирлиев" изнесоха рецитал за живота и делото на българския революционер. Те припомниха паметните думи на революционера - „Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството!”

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици и дейци. Началното си образование получава в родния си град, а прогимназиално в град Сяр. През 1976 г. в родния град на революционера, днешен Благоевград, родната му къща е превърната в къща-музей „Георги Измирлиев-Македончето“.

Георги Измирлиев - Македончето е виден общественик, участник в Априлското въстание през 1876 година като помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в I-ви Търновски революционен окръг. В разгара на подготовката на въстанието е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в Горна Оряховица присъдата е изпълнена.