Йотова: Чрез усилията на розопроизводителите България опазва своята култура, традиции и обичаи

Българското розово масло е сред най-търсените на международните пазари и е световен стандарт за качество

„Европа високо оценява българското розово масло, чийто процес на изготвяне е съпроводен от вековни културни и празнични традиции.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе гост на Празника на розата в Карлово.
Българското розово масло е сред най-търсените на международните пазари и е световен стандарт за качество, каза Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че чрез усилията, които полагат розопроизводителите, България се утвърждава и като световен лидер в опазването на културата, традициите и обичаите.
Илияна Йотова припомни, че историята на розовите градини в Карловско е на повече от три века, а над 150 години страната ни осъществява износ на розово масло.
Вицепрезидентът напомни, че след седем месеца страната ни ще бъде изправена пред голямо предизвикателство – да застане начело на 28 страни от континента като председател на Съвета на Европейския съюз. „Вашата роля и тази на региона е изключително важна. Каква по-хубава визитна картичка от цвета и уханието на българската маслодайна роза? Тя е била, е и ще бъде вечният символ на България“, се обърна Илияна Йотова към карловци.
Вицепрезидентът пожела жителите на Карлово да опазват, развиват и работят в Райската градина на Европа, за да продължим да живеем в България, наричана от всички „страната на розите“.
Илияна Йотова се включи в ритуала Розобер в розовите градини, присъства на демонстрация на розоварене в Историческия музей в града и получи символа на Карлово от тазгодишната Царица на розата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен