Вицепрезидент Йотова: Имаме нужда не само от силни личности, а от водачи

Проведе се честване на 145-та годишнина от рождението и 100 години от героичната смърт на полковник Борис Дрангов

„Имаме нужда не само от силни личности, имаме нужда от водачи. Така, както показваше полковник Борис Дрангов – винаги да поемеш отговорността, да вдъхновяваш с личен пример, да кориш себе си за неудачите, а не вината да вменяваш другиму”. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред военния паметник „Дрангова чешма”, където се проведе честване на 145-та годишнина от рождението и 100 години от героичната смърт на полковник Борис Дрангов.

„Слабият човек, слабият политик трудно понася истината. А той е казвал истината и не се е боял да говори за армията, за съдбата на войниците, за грешните стратегии и решения”, посочи вицепрезидентът. По думите на Илияна Йотова мястото на полковник Дрангов е не само във военните учебници, но и в книгите за най-малките, защото той е личност, която вдъхновява и събужда.

„Днес живеем в труден и тревожен свят, с много предизвикателства всеки ден. Не спорим за граници, обединени като земя, но достатъчно обединени ли сме като нация?”, каза вицепрезидентът. Илияна Йотова бе категорична, че се е отворила голяма пропаст между хората, които трябва да отстояват народните интереси, и тези, които са ги избрали за това.

„Полковник Дрангов остана в паметта на хората защото бе командирът, баща, брат по съдба и учител. Така  печели сърцата на хората и оставя следи, а легендите разказват за него век след смъртта му”, допълни вицепрезидентът. Илияна Йотова подчерта, че вместо да се вслушат в критиките му, открито и ясно заявени, Дрангов е заплашен дори от военен съд, но остава верен на себе си, защото за него войникът е по-важен от удобствата на службата и високите постове. Вицепрезидентът припомни, че последните думи на Борис Дрангов са: „Колко много исках още да служа на България…“

Борис Дрангов е български офицер и военен педагог, участвал във войните за национално обединение, автор на редица съчинения. По повод годишнините от рождението и смъртта на полковника бяха изпълнени музикални и литературни произведения, посветени на неговото дело. Венци и цветя бяха положени на военния паметник „Дрангова чешма” и бюст-паметника на Дрангов. Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"