Избрани Новини

Атентат в Манчестър отне живота на 19 души

Поне 50 души са ранени на взрива на концерта на Ариана Гранде

Най-малко 19 души са били убити и още 50 са били ранени при снощния взрив на концерта на американската певица Ариана Гранде в британския град Манчестър, съобщава BBC. Полицията във Великобритания е съобщила, че третира инцидента като терористичен акт.

В близките часове се очаква в резиденцията на премиерката Тереза Мей на Даунинг стрийт 10 в Лондон да бъде свикано спешно заседание на правителствения комитет за извънредни ситуации, известен като "Кобра".

"До този момент е потвърдена гибелта на 19 души, а около 50 са ранените. В момента третираме случая като терористичен инцидент, докато не получим друга информация", писа в Туитър говорител на полицейското управление на Мачнестър. Говорител на певицата Ариана Гранде каза, че тя не е пострадала. Видеокадри, качени в Туитър, показаха крещящи посетители на концерта, бягащи навън от залата в опит да се спасят.

Очевидци са съобщили за взрив в "Манчестър арена" - най-голямата покрита зала в Европа, малко след края на концерта на Гранде, когато хората вече напускали арената. Веднага след получаването на сигнала към покритата зала са се отправили десетки полицейски коли и линейки, както и специален екип за обезвреждане на бомби. Целият околен район е бил блокиран и движението спряно.

Властите предупреждават гражданите да избягван района. Компанията, която управлява железопътната линия, минаваща близо край стадиона, съобщи, че е спряла движението на всички влакове по тази линия заради инцидента.

После бе съобщено, че на друго централно място в града сапьорски екип е извършил контролирана експлозия на друг открит съмнителен пакет, но се оказало че той не е опасен.

Взривът в залата прогърмял малко след края на концерта (около 0:40 ч бълг. време), твърдят свидетели, след което настъпила паника. Основната маса от посетителите на концерта са били непълнолетни, твърдят британски медии.

"Манчестър арена" е най-голяма зала в Европа, открита през 1995 г. Тя има капацитет за 21 000 посетители, според данни от уебсайта й, и е популярно място за концерти и спортни прояви.

Великобритания е в състояние на втора най-висока степен на тревога за терористична заплаха, която означава, че атентат от екстремисти се смята за силно вероятен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов