Избрани Новини

Нов протест готвят срещу ромското гето в Гърмен

"Ние отново искаме незаконните ромски постройки да бъдат съборени", категоричен е Иван Кременлиев

Жители на община Гърмен готвят нов протестен митинг, който ще се проведе на 23 май на площада на общинския център, информира в."Стандарт". С проявата си те ще алармират, че вече две години напразно чакат адекватни мерки от държавните и местните институции, за да изпълнят поетите ангажименти - да съборят стотиците незаконни постройки в ромския квартал "Кремиковци". „Ще се съберем в 18.30 часа в центъра и ще стигнем с шествие до квартал "Заграде", за да покажем, че събитията отпреди две години не са забравени", разкриха организаторите на протеста. На тази дата през 2015 година конфликт между роми и българи отключи невиждани бунтове тук. Българите се обявиха срещу ромските беззакония и настояха държавата и общината да сложат ред.

През лятото на 2015 г. ДНСК събори само десетина от общо 124 неправомерно вдигнати сгради в местността Падарката. Останалите бяха пожалени. "Две години по-късно ние отново искаме незаконните ромски постройки да бъдат съборени", категоричен е Иван Кременлиев, лидер на Сдружение "Бъдеще за община Гърмен".

Община Гърмен иска да се изработи ПУП с подходяща инфраструктура в местността Падарката, включваща канализация, ток, вода и парцели, които ромите да си платят по надлежния ред. Жителите на Марчево обаче са против. Преди дни стана ясно, че референдум ще реши дали ще има нови строежи в ромския квартал „Кремиковци" в землището на гърменското село Марчево. Бившият областен управител на Благоевград Валери Сарандев, издаде заповед за насрочването му на 18 юни /неделя/. „Желанието на местните жители е за провеждането на допитване до тях. Спазил съм законовите процедури и съм издал своята заповед", коментира губернаторът.

„Сега ще се случи най-демократичното нещо – жителите на селото ни, които са 160 души, от които 120 са с право на глас, ще решат въпроса със застрояването в ромската махала", коментира кметът на Марчево Розен Марчев.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов