Избрани Новини

Как да се продава местното производство обсъдиха днес в Банско

Инициативата "Вкусът на България” събра на кръгла маса местни производители и представители на туристическия бранш

Банско бе домакин на инициативата „Вкусът на България” от кампанията „Купувам българско” на БНТ2. Това бе първата среща на туристическия бранш с местните производители, на която бяха разисквани въпроси, свързани с производството на даден продукт и предлагането му на гостите в ресторантите, механите и хотелите в региона. Местни млекопроизводители, земеделски производители, животновъди, пчелари и хотелиери изложиха своите проблеми, като търсиха съдействие за решаването им на национално ниво.
Градоначалникът на Банско, в компанията на Бисер Михайлов - областният  управител на Благоевградска област, Владимир Хаджийски, експерт Областна дирекция „Земеделие”-Благоевград, д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград, Екатерина Генова -  директор на Дирекция „БНТ СВЯТ И РЕГИОНИ” и Елена Чимева от БНТ – Благоевград, разискваха десетки казуси, свързани с трудностите при пласиране на готовата продукция от производителите на местни и регионални потребители в лицето на хотели, механи и ресторанти.
„Чрез скъсяване пътя между регионалните производители и ресторантьорите и хотелиерите ще може произведеното в Банско, Разлог и района да стига до нашите места за хранене, където гостите да опитат вкуса на българската качествена и екологично произведена храна”, заяви на срещата кметът на Банско Георги Икономов. „Купувайки местни, регионални продукти, ние запазваме своята идентичност и стимулираме местното производство. Заявявам готовност да продължа да съдействам за подобряване на диалога между производители и туристически бранш чрез организиране на поредица от срещи с нашето домакинство”, допълни още Икономов.
В хода на дискусията стана ясно, че са необходими законодателни промени, които да скъсят пътя на домашно приготвени или произведени качествени продукти до крайните потребители в курорта.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов