Избрани Новини

Кюстендилски туристи бяха на поход във Влахина планина

Отпразнуваха Световния ден на предизвикателството

Туристи от туристическо дружество „Осогово” - Кюстендил взеха участие в Световния ден на предизвикателството (14 май), като се включиха в международната среща и изкачването на първенеца на Влахина планина  връх Кадийца.
Секретарят на дружеството Силвия Михова разказва:
„Сутринта около 5:30 часа  автобусът ни  потегли от Кюстендил в посока ГКПП „Станке Лисичково”. Преди похода на отбивка след митницата бе организирана томбола и секретарят на ТД „Осогово” раздаде атрактивни награди, отпуснати от Българската асоциация „Спорт за всички” към Министерството на младежта и спорта.
В центъра на град Пехчево, най-малкият град в Македония, вече ни чакаха нетърпеливо туристи от София, Перник, Струмица, Пробищип, Щип, Куманово, Кочани и др.“
Неописуема е прелестта на това място. Туристът изпитва чувството, че се намира в тайнствено, вълшебно място. Нагоре се издигат масивни гористи стени и се вижда малко пространство от небосвода, а долу цари дълбока тишина, нарушавана само от песента на птиците.
„Минахме  покрай Вртена скала (тип провиралка), която е висока  около 5 м. По средата на скалата има отвор, широк около 0,6 м и дълъг около 2,5 м. Има поверие, че провиралката помага на бездетни майки и помага на деца против безсъние. Интересна е и местността Юдови ливади, където се среща ендемичният растителен вид Drosera Rotundiflora (обикновена росянка и кръглолистна росянка) - месоядно растение. Това растение е много рядко в Република Македония и на Балканите.
След преход от 4 часа вече бяхме на върха. Изкачването е трудничко, но уникалните гледки възнаграждават за усилията да се стигне до това девствено кътче“, сподели впечатленията си Силвия Михова.
Кадийца е един от малко познатите и същевременно респектиращи върхове. Първенецът на планината се издига на 1924,1 м височина на главното било на планината, спускайки стръмни и лавиноопасни през зимата склонове към долината на река Вранещица. Целият масив е оголен и панорамен. За името на върха има три предположения. Първото е, че то идва от думата „кадия“ /съдия/. Това би паснало добре на издигащия се над всички околни планини мощен връх. Втората версия е, че името идва от думата „кадъна“ /невеста, мома/. Това предположение се подкрепя от факта, че на 1,5 км юг - югозападно от върха има заравненост на около 1700 м н.в., наречена „Кадъна“, а в северния й край има чешма, наречена „Кадън чешме“. Третото предположение е свързано с думата „кадя, кади“ /пиши, дими/. Вероятно плъзгащите се по склоновете мъгли и облаци са дали основание за такова име.
„И както винаги, срещата ни с любезните ни домакини от Пехчево, под ръководството на големия планинар Мариян,  завърши с много снимки за спомен и кръшно хоро под съпровода на гайдата, която е нашата запазена марка. Целият преход завърши за приблизително 7-8 часа.
Голямото гостоприемство и чудесната природа ни кара вече за четвърта година да се върнем отново по тези красиви места. Има нещо странно в тази планина. Привлича като магнит, така че когато си тръгвате, ви остава едно съжаление в душата. Може би приказките на хората, може би тяхната откритост и сърдечност са част от това чувство. Тъй както никъде, ама наистина никъде не сме срещали такива хора, които ви канят на гости, въпреки че не ви познават, които ви дават и не искат нищо в замяна. Когато дойдете в Пехчево, мислите, че сте дошли на края на света! Защото не е пренаселено, защото е в планината и защото изобилства от девствена красота. Отпечатъците на времето са напластени по стените на къщите, сезоните шепнат през звуците на агнета, бълбукането на река Брегалница, езика на птиците ... ” - признаха впечатлените туристи от Кюстендил.
На връщане към България настроението на всички бе приповдигнато от похода и изживяванията в този прекрасен ден.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов