Избрани Новини

Разлог готви куп проекти за развитието на курортно селище

Сред най-бързо развиващите се селища е село Баня

За община Разлог развитието на туризма е приоритет в последните години. И местната власт прави необходимото, за да привлича все повече инвеститори и туристи. Непрекъснато се строят хотели и къщи за гости. Сред най-бързо развиващите се селища е село Баня, където има 2000 легла за гости, информира kmeta.bg.

Минералната вода и трите планини – Рила, Пирин и Родопите, са в осоновата на интереса към населеното място. 21 минерални басейна и общински минерален плаж с олимпийски размери са построени в курорта. Затова тук идват все повече хора на баня, плаж и лечение.

„Подготвили сме доста проекти за развитието на Баня. Ще търсим финансиране – европейско, държавно или общинско за всички тях. Искаме да подобрим инфраструктурата да ремонтираме улица „Ангел Даракчиев“ и кръстовището при парка, площадката пред обществената минерална баня, както и част от парка.

Готов е и проектът за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води. Предстои и доизграждане на коритото на река Пихла, изграждане на мост при един от най-посещаваните хотели в селото и асфалтиране на някои улици”, разкри кметът на община Разлог Красимир Герчев. Той е категоричен, че селището е предпочитано място за отдих заради лековитите минерални извори и красивата природа.

Тук са и туристическите атракции – възстановените в автентичния им вид римска и турска бани. Те са доказателство за древната балнеоложка традиция в района. Един от проблемите обаче е, че водата от чешмите, която е за пиене и миене, се ползва масово от местни хора и жители на други населени места за пране.

„Това води до образуване на гьолове, вода се лее по улиците, което е неприятна гледка за туристите. Затова смятаме да направим обществена пералня на общинска земя, за да решим този проблем”, каза още градоначалникът на Разлог. Местните жители също искат да има пералня, като са готови и да плащат някаква такса за ползването й.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов