Избрани Новини

Ангелкова: Днес и утре ще бъдат премахнати преместваеми обекти на плажа „Слънчев бряг - север“

Целият план, представен и одобрен от мен, като схема за доброволно премахване на обектите, колкото може ще бъде изпълнен днес и утре

Днес и утре ще бъдат премахнати преместваеми обекти на плажа „Слънчев бряг - север“, разположени на около 1500 кв. м. Това каза за Агенция „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Проверката, която направихме показа, че новият наемател, който получи плажа на 5 май от държавата, тъй като връчването на владението беше изключително забавено по времето на служебния кабинет, е стартирал действия по премахване на обектите, които не отговарят на схемата, одобрена от мен, като министър на туризма за преместваеми обекти“, съобщи Ангелкова.

Тя припомни, че концесията на „Слънчев бряг - север“ бе прекратена по времето на втория мандат на кабинета "Борисов", защото е надхвърлял драстично одобрената схема за преместваеми обекти – 5600 кв. м. са одобрени от министъра на туризма, а е имало с около 8 000 кв. м. надвишаване на квадратурата, в сравнение с тази, която е одобрена. „Новият наемател изключително добросъвестно, независимо от кратките срокове, предложи план за премахване на някои обекти днес и утре. Днес дойдохме да установим на инспекция какво се премахва“, каза тя.

По думите ѝ премахването на обектите е започнало с отстраняване на голямо заведение, разположено на площ от около 600 кв. м. "Целият план, представен и одобрен от мен, като схема за доброволно премахване на обектите, колкото може ще бъде изпълнен днес и утре. След края на сезона продължаваме с останалото, така че да се преведе плажа в съответствие с изискванията на закона“, каза министърът на туризма.

Ангелкова уточни, че още от времето на кабине „Борисов 2“ тя е поела ангажимент за започване на промяна на един от най-важните български курорти. „Затова със сигурност ще бъде необходима законова промяна и да се обособи специален статут на националните курорти, който да урежда и елементите от инфраструктурата в тях. Да има еднаква визия за обектите, които са на тази територия“, посочи Ангелкова.

По думите ѝ сегашният екип на Министерството на туризма има воля да направи тези промени. „Още следващата седмица в четвъртък ми предстои среща с представителите на бранша, така че да можем да стартираме работа по тази работна група, която ще представи тези необходими законови промени“, съобщи тя.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов