Избрани Новини

ДАМТН провери язовирите и установи неизправности

Общество

13-05-2017, 12:33

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ДАМТН: Приключи проверката на язовирите, при които имаше нарушения

Проверени са 169 язовира, написани са 33 акта и 37 предписания за отстраняване на неизправности

През последната седмица Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) осъществи постоянен мониторинг на язовирите с констатирани проблеми на територията на страната, съобщава институцията. Завишеният контрол е бил следствие на обилните валежи, които са създавали предпоставка за възникване на аварии при някои съоръжения.

От ДАМТН припомниха, че министърът на икономиката Емил Караниколов разпореди проверки на язовирите на територията на цялата страна и повишено внимание от страна на служителите на агенцията. В изпълнение на тази заповед, през почивните дни 6 – 8 май, е било осъществено 24 часово дежурство на експертите на ДАМТН в Северозападна България, където валежите бяха най-обилни. Постоянно бе следено нивото на 9 язовира на територията на общините Враца, Хайредин и Борован (Гарвански геран, Езерска падина, Бързина, Рогозен 1, Лесура, Три Кладенци, Мраморчица, Лиляче, Девене).

След 8 май контролът е бил засилен в цялата страна, като общо са били проверени 169 язовира, част от които в партньорство с други институции, включени в Областни комисии. Следствие на тях са съставени 33 акта и са направени 37 предписания за отстраняване на технически неизправности. Сред най-честите нарушения са неработещи затворни органи на основните изпускатели, нарушения по преливниците, наличие на храстовидна растителност по съоръженията и/или по откосите на язовирните стени и др.

Резултатите от проверените язовири показват, че се изпълняват направените предписания за поддържане на свободен обем, но все още има технически неизправности, които не са отстранени или са в процес на ремонтиране. Към този момент няма непосредствена опасност от преливане на никой от проверените язовири.

ДАМТН продължава да следи ситуацията в цялата страна, като са в ход проверки на всички язовири с констатирани нарушения. Навсякъде, където същите не са отстранени, собствениците ще бъдат санкционирани.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов