Избрани Новини

92 венеца пред паметните плочи на априлци поставиха учениците от Бяла черква

Мисия

10-05-2017, 18:48

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

92 венеца пред паметните плочи на априлци поставиха учениците от ОУ „Бачо Киро“ в град Бяла черква. Символичният жест на признателност пред героите от Априлското въстание учениците извършват всяка година навръх празника на своя роден град.

„Всяка пролет на 11 май Основно училище „Бачо Киро“ в Бяла черква отбелязва своя патронен празник. Многобройни и впечатляващи за малкия град са празничните инициативи – въстановки на априлските събития от 1876 година, факелно шествие тематични изложби, традиционен  ученически крос, щафетно четене на възрожденски творби и много други“, каза директорът на училището Радка Станева. Според нея, истински впечатляваща и различна, но утвърдена вече традиция е изработването и поднасянето на венци от учениците на всичките 92 паметни плочи в града, поставени там, където някога са живели въстаниците от четата на Бачо Киро и поп Харитон.

„През последните години броят на учениците значително намаля, днес те са едва 108, но традицията се спази! След часовете на 10 май учениците поеха към предварително разпределените райони за поднасяне на изработените с помощта и на родителите им венци. С признателност и поклон пред делото на априлци!“, каза още Станева.

Тържествата за празника на град Бяла черква продължават с ученически крос "Бачо Киро" на площад "11-ти май", откриване на художествени и документални изложби в Исторически музей - Бяла Черква, концерт с участието на Райко Кирилов и велика вечерня с панахида за загиналите въстаници в църквата "Св. Димитър".

От 19:40ч. е възстановката на събитията и факелно шествие до местността "Черничака". От 20:45 г. започва тържествения митинг - заря на площад "11 май" с участието на НВУ "Васил Левски".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)