Избрани Новини

Студенти от ЮЗУ дискутираха начините за превенция на трафикa на хора

Проведе се информационен форум

Информационен форум със студенти на тема "Доброволчеството - стратегически приоритет за превенция на престъплението трафик на хорa. Аудио-визуалните изкуства като социални аспекти на индикативната превенция" се проведе в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград.

Форумът бе открит с изложба от тематични плакати, създадени по истински истории, разказани пред студенти, от секретаря на Местната комисия за борба с трафика на хора в Благоевград - Любка Костадинова. Плакатите са дело на студенти от катедра "Телевизионно, театрално и киноизкуство" и катедра "Изобразително изкуство" при ЮЗУ "Неофит Рилски".

На срещата присъстваха Радиона Никова - експерт в Държавната агенция за закрила на детето, Ива Стоянова-Куртишева - експерт по линия "Трафик на хора", сектор "Борба с организираната престъпност" към ОДМВР - Благоевград, Любка Костадинова - секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора в Благоевград, д-р Ирина Китова - преподавател в катедра "Телевизионно, театрално и киноизкуство" и ментор на екип от студенти-доброволци и доц. д-р Емил Маджаров - психолог, преподавател в Югозападния университет.

Д-р Ирина Китова представи концепцията на Кампанията за превенция на трафика на хора, реализирана съвместно с над 40 студенти от Югозападния университет и Нов български университет.

"От три години работим с Регионалната комисия за борба с трафика на хора в Благоевград. Започнахме със срещи със студенти, които постепенно въвеждахме в проблема. Концепцията на кампанията е на студенти от Югозападния университет. Тя включва седем различни варианта на лого, два късометражни филма и шест оригинални плаката", каза д-р Ирина Китова. Тя отбеляза, че през изминалата 2016 година кампанията е реализирана на национално ниво и е подкрепена от шест Регионални комисии за борба с трафика на хора. Д-р Китова допълни, че филмите създадени от студентите са предоставени безвъзмездно на Регионалната комисия за борба с трафика на хора, на училища, неправителствени организации и на Окръжната прокуратура в Благоевград.

"Оглеждайте се около себе си. Млади сте, интересувайте се. Вие сте хората, които могат да направят света по-добър и по-красив", призова студентите д-р Китова.   Тя подчерта, че университетът освен образователна има социална и културна роля.

Огромен интерес сред студентите предизвика излъчването на филма - дипломна работа на журналиста Христо Калоферов "Трафик на червени обувки". Късометражният филм е създаден през 2006 г. под ръководството на проф. Павел Милков. Филмът е създаден по истински случай и разказва историята на 19-годишно момиче, което става жертва на трафика на хора. Героинята в филма -  Татяна е продадена от най-добрия си приятел и се озовава в Гърция. През деня младото момиче е заключено в апартамента на сводницата си, а през нощта е принудено да проституира. Шест месеца по-късно жертвата успява да се измъкне от жената, която я принуждава да проституира и прави опити да се върне в България. Тя обаче е превишила правото на тримесечен престой в Гърция и след паспортна проверка Татяна е арестувана. Тя прекарва един месец в затвора и още един месец в емиграционния арест, едва след това момичето успява да се прибере в България. Татяна дава показания и информира българските полицаи за точните координати на публичния дом в Гърция, така са освободени други две българки, принуждавани да проституират против волята си.
Филмът е създаден с участието на студенти от специалностите "Актьорско майсторство", "Филмова и телевизионна режисура", "Филмово и телевизионно операторство" и "Филмов и телевизионен монтаж".

Участниците във форума се запознаха и с методите на въвличане в трафика на хора, рисковите ситуации, както и с профила на жертвата и трафиканта.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие.

Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

Целта на срещата бе да се повиши информираността на студентите и придобиване на по-задълбочени познания по проблема

Организатори на събитието са Центърът за кариерно развитие при ЮЗУ "Неофит Рилски", катедра "Телевизионно, театрално и киноизкуство" и Местната комисия за борба с трафика на хора в Благоевград в партньорство с Община Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов