Университетска щафета „От Плоещ до Шипка, по пътя на Българското опълчение“

Дунав

10-05-2017, 15:00

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тринадесето туристическо изложение „Уикенд туризъм Русе“

Преминаване с велосипеди, гребни лодки и атлетично бягане по историческия път на опълчението

На 11 май от 13:00 ч. пред южния вход на Ректората, ще бъде даден стартът на Университетската щафета „От Плоещ до Шипка, по пътя на Българското опълчение“. Тя се провежда под егидата на чл.-кор. проф. д. т. н. Христо Белоев, председател на Общото събрание на Русенския университет и председател на Общински съвет Русе. Съорганизатори на проявата са Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик“, Университетският спортен център, Студентският съвет при университета и Регионалният клон  „Ангел Кънчев“ на Националното дружество „Традиция“. 

Предстои уникално щафетно преминаване с велосипеди, гребни лодки и атлетично бягане по историческия път на опълчението: Плоещ-Александрия-Зимнич-Свищов-Бяла-Велико Търново-Хаинбоаз-Стара Загора-Шейново-Шипка с предаване от пост на пост на специално ушито и извезано за целта умалено копие на Самарското знаме.

След „форсирането“ на Дунав с 3 гребни лодки, на 13 май в 09:15 ч. е предвидено акостиране на българския бряг в м. Паметниците край Свищов и поднасяне на цветя. Цветя ще бъдат поднесени на мемориала „Самарско знаме“ в Стара Загора и на паметника на Шипка, където на 14 май около 11 ч. щафетата  ще финишира.

В последните километри преди Шипка, знамето ще се пренася от колоездачи и бегачи до самия паметник на върха, където ще се организира тържествено посрещане.

С тази своя изява, Русенският университет отбелязва по атрактивен начин 140-годишнината от сформирането на първата в новата ни история българска войска – Българското опълчение и 140 години от освещаването и предаването на свещеното Самарско знаме на опълченските дружини.

 

Едновременно с щафетата, като част от Университетската зелена инициатива‘2017, провеждаща се под патронажа на Ректора на Русенския университет, проф. д-р Велизара Пенчева, ще се осъществи и екоакцията „Чисти пътища- Rо/Bg“. По протежение на близо 700-те километра пътища в България и Румъния, по които ще преминат участниците в щафетата, ще бъде извършен фотомониторинг на пословичното балканско замърсяване на съществуващите десетки пътни отбивки и паркинги. Целта е последващ анализ на резултатите (в зависимост от категорията на пътната отсечка, стопанисващата я окръжна/района пътна служба, наличните съоръжения за събиране и извозване на отпадъците) и генериране на идеи и предложения за решаване на този проблем.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен