Избрани Новини

Областният информационен център – Благоевград отвори днес врати

Учениците имаха възможност да разгледат изложбата от фотоконкурса "Европа в моя регион 2017“

На 9 май, когато отбелязваме Деня на Европа и празнуваме победата на общочовешките ценности като мир, солидарност и разбирателство между народите над хитлерофашизма и ксенофобията, Областен информационен център – Благоевград отвори врати за всички жители и гости на града.

През целия ден ученици от всички училища имаха възможност да разгледат изложбата от фотоконкурса „Европа в моя регион 2017“, представяща обекти и дейности, финансирани със средства от европейските фондове в цялата област Благоевград, разположена във фоайето на зала „Яворов“. В същото време, вътре в офиса, на екран се излъчваха видеоинтервюта, представящи личните истории на хора от областта, реализирали свои идеи с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд.

Най-малките гости в офиса през деня бяха ученици от III “б“ клас при СОИЧЕ „Климент Охридски“. С типичното за тяхната възраст искрено любопитство и непредубедена любознателност, децата задаваха многобройните си въпроси. Те разгледаха информационните материали в библиотеката и научиха нови интересни неща за Европейския съюз от експертите на Центъра. Децата получиха много лакомства и подаръци от домакините.

На площада пред залата, с подкрепата на експерти от Европейския информационен център на евродепутатите Мария Габриел и Андрей Новаков до късния следобед беше разположен информационен щанд, където благоевградчани имаха възможност да се запознаят на място с работата на европейските институции, с правата им като европейски граждани, с предимствата от членството ни в ЕС и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Организаторите бяха помислили и за най-малките европейски граждани, като осигуриха книжки за оцветяване и такива с любопитни истории за природата на ЕС.

Денят на отворените врати е финален етап на националната инициатива на мрежата от областни информационни центрове „Заедно за Европа“. Тя се провежда едновременно в цялата страна и е посветена на отбелязването на три значими годишнини - 60 години от създаването на Европейската икономическа общност (ЕИО) и Европейския социален фонд (ЕСФ), 10 години от присъединяването на България към ЕС и 6 години от създаване на мрежата от ОИЦ в България.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов