Избрани Новини

Връчиха удостоверенията на шивачки от единственото по рода си социалното предприятие

Мисия Пловдив

07-05-2017, 11:18

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Целта е млади хора с нисък социален статус от уязвими групи да получат шанс за обучение и реализация на трудовия пазар

Георги Титюков, заместник-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“ връчи удостоверения за професионална квалификация първа степен по шивачество на 4 млади жени, успешно завършили курс за шивачки в единственото по рода си в Пловдив социално предприятие. Те са положили изпит, на който са показали своите умения, след като преди това са били обучавани в рамките на 5 месеца.

„Това е един модел, който работи, в който една неправителствена организация като НАРД и Община Пловдив с помощта на дарители от Дортмунд, могат да направят социално предприятие, което да променя човешки съдби към по-добро. Това е един добър пример, защото дава шанс на млади хора сами да изкарват прехраната си и да се реализират на пазара на труда“, заяви заместник-кметът Георги Титюков.

Той увери, че за подобни инициативи винаги може да се разчита на подкрепата на Община Пловдив.
„Радваме се на изключителен интерес за записване от страна на желаещи да се включат в проекта“, заяви Мария Шишкова, ръководител на социалното предприятие.

То е създадено от Фондация „Национален алианс за работа с доброволци” /НАРД/ като част от стратегията на организацията за подкрепа и развитие на социалното предприемачество в България и функционира вече трета година. Целта е млади хора с нисък социален статус от уязвими групи да получат шанс за обучение и реализация на трудовия пазар чрез придобиване на трудово-социални и професионални умения по шивачество.

Към настоящия момент в предприятието се обучават 13 жени от квартал Столипиново, които са трайно отпаднали от пазара на труда и за тях обучението е шанс и реална възможност професионална реализация.

Предприятието стартира своята дейност с подкрепата на община Пловдив и се финансира от „Бигент”, Берлин чрез дарители от немския град Дортмунд, „Тръст за социална алтернатива”, „Телус Интернешънъл”, „Глобал гивинг” и други частни и обществени дарители, както и с любезното сътрудничество на КСУ „Св. Георги” – гр. Пловдив.

След няколко месеца още една група ще положи изпити за професионална квалификация, като до края на годината над 25 жени ще преминат обучението. Амбицията е за разширяване на предприятието и като целеви групи и професии за постигане на 100 души.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)