Избрани Новини

Гергьовден празнуваха в най-стария храм в Югозапада

Черквата "Св.Георги" в кюстендилския кв. Колуша датира от края на 10 и началото на 11 век

Стотици влязоха за Гергьовден в най-стария храм в Югозапада, черквата "Св.Георги" в кюстендилския кв. Колуша, датирана от края на 10 и началото на 11 в., казаха уредниците, информира kmeta.bg. Тук е било седалището на кюстендилския митрополит през турското робство.

Според една от версиите тук е бил погребан и са положени костите на българския цар Михаил Шишман III , ранен в битка със сърбите през 1330 год. и починал от раните си. Паметната плоча обаче не е останала – вероятно, за да не се знаят тленните останки на създателя на царската династия Шишмановци.
Уникалните стенописи, най-ранният пласт от които е от края на 11 и началото на 12 в. , уникалната архитектура, вътрешните сводове, надписите привличат посетителите. Чиито брой на Георгьовден се увеличава заради храмовия празник на комплекса. Най-малко 500 идват да разгледат стенописите и да запалят свещ, казва уредникът  Йорданка Якимова.

Храмът „Св.Георги“ е сред 100-те национални туристически обекти. Цели групи от другия край на България организират пътуване до колушкия средновековен храм.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)