Избрани Новини

В Марчево ще има референдум за незаконните ромски къщи

В квартал Кремиковци има незаконно изградени над 100 примитивни жилища на роми, дошли от различни краища на страната

Областният управител Валери Сарандев насрочи референдум в село Марчево. Допитването до жителите дали искат да бъде изработен подробен устройствен план в местността Падарката край селото ще се проведе на 18 юни.
Референдумът бе поискан от Инициативен комитет с председател кметския наместник на с. Марчево Розен Марчев. Допитването е свързано с придобилия скандална известност квартал Кремиковци в м. Падарката, в който има незаконно изградени над 100 примитивни жилища на роми, придошли от различни краища на страната, информира Дарик.
Община Гърмен предприе действия да се разреши изготвяне и приемане на ПУП – ПРЗ на поземлените имоти, намиращи се в масиви 46 и 47 в местността "Падарката", съгласно картата на възстановената собственост на село Марчево. Това решение на ОбС – Гърмен обаче е отменено от Областната управа и Административния съд в Благоевград. Намеренията на община Гърмен са за изработване на ПУП с подходяща инфраструктура, включваща канализация, ток, вода и парцели, които ромите да си платят и да построят законни къщи.
Жителите на Марчево са против и искат провеждане на референдум, тъй като част от незаконните ромски къщи са построени върху възстановена частна собственост, с опасение, че парцелите, които ще се дадат на ромите, ще се дублират с вече възстановените частни имоти. В Марчево предпочитат тази част край селото им да не се урбанизира, а там да се развива екологично земеделие. 
  



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов