Избрани Новини

Официално: Ралица Добрева и Калин Поповски влизат в парламента

ЦИК обяви решенията на сайта си

С решение на ЦИК oт днес, 5 май, Ралица Трилкова Добрева е обявена за народен представител от Петнадесети изборен район – Плевенски.

С писмо от 04.05.2017 г. на ЦИК е получено Решение на Народното събрание от 4 май 2017 г., с което на основание чл. 84, т. 6 и чл. 108 от Конституцията на Република България народният представител Ивайло Ангелов Московски от Петнадесети изборен район –Плевенски, издигнат от партия „ГЕРБ“, е избран за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България.

Съгласно чл. 68, ал. 2 Конституцията на Република България народен представител, избран за министър, прекъсва пълномощията си за времето, през което е министър. Съгласно чл. 302, ал. 2 от Изборния кодекс когато народен представител, избран с кандидатска листа на партия или коалиция, бъде избран за министър, той се замества от следващия в листата кандидат за времето, през което изпълнява функциите на министър. Следващият кандидат от листата на партия „ГЕРБ“ под № 2 е Цецка Цачева Данговска. От посоченото по-горе решение на Народното събрание е видно, че Цецка Цачева Данговска е избрана за министър на правосъдието на Република България, поради което тя не може да замести избрания за министър Ивайло Ангелов Московски. Възможността за обявяване на кандидата за народен представител Цецка Цачева Данговска би възникнала, в случай че тя престане да изпълнява функциите на министър. Това произтича от разпоредбата на чл. 302, ал. 4 от ИК която предвижда, че кандидат с валидни преференции, който не е обявен за избран, заема мястото на народния представител, чиито пълномощия са прекратени или прекъснати. В този смисъл е тълкуването на Конституционния съд на Република България, дадено с Решение № 8 от 6 май 1993 г. по к.д. № 5/93 г.

Заместването следва да се извърши, като се обяви за народен представител следващият в листата на партия „ГЕРБ“, а именно Ралица Трилкова Добрева - под № 5 от кандидатската листа.

ЦИК официално обявява и Калин Николов Поповски, издигнат от коалиция „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ за народен представител от Петнадесети изборен район – Плевенски, в 44-то Народно събрание, след като водачът на листата Красимир Каракачанов бе избран за заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на Република България



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)