Избрани Новини

Археологическото лято подрани. Сензационно откритие направиха в Дамяница

АМ "Струма" разрови праисторическо селище

Нови открития направиха археолозите на обекта край санданското село Дамяница, през който трябва да минава лот 3 на автомагистрала "Струма", свързващ Благоевград със Сандански. В района се намира едно от най-големите праисторически селища в България и сега там се извършват усилени разкопки. Последните открития на археолозите са ценни находки от преди 7000 години, сред тях са предмети, свързани с обредния живот на древните хора населявали този район.

Екип от 65 археолози от цялата страна за първи път прави цялостно проучване на праисторическото селище край село Дамяница. То е на площ 200 декара, като почти половината от тях попадат в границата на магистралата. Последното откритие е опожарено жилище, което е около 35 квадратни метра. В него са разкрити термични съоръжения и запазени съдове.

Иван Вайсов, археолог, Национален археологически институт с музей към БАН:
"В този етап от праисторията на България това са били пещи, но в случая това са огнища, отворени огнища, опожарението сигурно е в някаква случайност е извършило и обитателите му са напуснали бързо. В центъра на жилището виждаме това огнище, в което са запазени 7 съда "ин ситу" вътре поставени, от двете му страни има също няколко съда изключително красиви, това е една кана с 2 дръжки, с едно квадратно устие, което е много типично за периода.

Последните археологически проучвания доказват, че селищата от периода на късния неолит - това е 5-то хилядолетие преди Христа, са се развивали на системата на малки квартали", каза археологът Иван Вайсов.

Намерените находки са с голяма историческа стойност, защото са свързани с обредния живот на праисторическите хора. Това са каменни тесли, различни инструменти, направени от кост или камък,част от гривна направена от мида. Сред най-ценните и уникални находки са керамичните човешки фигурки.

Малгожата Кулова, археолог, Регионален исторически музей - Благоевград:
"Тук се сблъскваме с един много интересен ритуал, една част от фигурки и то мъжки фигурки, които изключително рядко се намират, имат сложена върху глава маска на овен, най-вероятно това е свързано с култа към плодородие."

Близо 250 работници помагат на археолозите при разкопките и откриването на древни находки. Проучванията ще продължат до края на годината и след това теренът ще бъде освободен за строителството на магистрала "Струма", съобщи БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов