Избрани Новини

Във В. Търново почетоха паметта на загиналите в трудови злополуки

Животът

28-04-2017, 14:31

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Заместник областният управител Камен Алексиев поднесе цветя пред паметника на загиналите в трудови злополуки. Днес отбелязваме Световния ден, посветен на безопасността и здравето на работното място, както и на паметта на трудещите се по целия свят, които са загубили живота си вследствие на трудови злополуки и професионални болести.
Ежегодното отбелязване на този ден започва през 2001 г., но в своя днешен вид се чества от 2003 г. насам, когато с негова помощ Международната организация на труда лансира идеи за превенция срещу нещастните случаи по време на работа и свързаните с тях условия на труд и професионални заболявания.
Тази година Международната организация на труда поставя акцент върху оптимизацията на събирането на данни за състоянието на безопасността и здравето на работните места. 
Според статистиката на всеки 15 секунди в света умира един работник поради трудова злополука или професионална болест, на всеки 15 секунди 160 работници претърпяват трудова злополука, в края на всеки ден около 1 милион работници стават жертва на трудова злополука, всеки ден 5500 умират поради трудова злополука или професионална болест.
По данни на НОИ във област Велико Търново през последните пет години 475 са трудовите злополуки, от които 16 са с летален изход. През първото тримесечие на 2017 година общият брой на трудовите злополуки е 24 и за щастие няма смъртни случаи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов