Избрани Новини

Граждани подемат кампания за ремонт на мемориала на Делчевия род

Той се намира в двора на благоевградския катедрален храм "Въведение Богородично“

Благоевградчани подемат инициатива за извършването на спешен ремонт на мемориала на Делчевия род, който се намира в двора на благоевградския катедрален храм „Въведение Богородично“. Това обяви председателят на неправителствената организация „Форум Балкани” – Цоня Кръстева, цитирана от kmeta.bg.

„Надявам се, че кампанията ни ще се превърне в общонационална и ще успеем да съберев необходимите средства. Възмутена съм от липсата на отношение към този исторически знак, където са положени тленните останки на най-близките хора на националния ни герой Гоце Делчев. В момента мемориалът е в окаяно състояние, голяма част от мозайката се руши. Пари за реставрация обаче няма”, сподели Кръстева. Тя вече е провела разговори със специалисти, които ще направят оглед на паметния знак и ще изчислят каква сума ще е необходима за ремонтирането на паметника.

В западната част на двора на църквата„Въведение Богородично“ се намира мемориалът “Делчев род”, който е изграден през 1979-1980 г. Проектът е на колектив в състав: арх. Богдан Томалевски, худ. Христо Стефанов и скулптор Иван Нешев. Композицията се състои от шест ниши с полукръгли абсиди, в които  са реализирани мозайки с исторически моменти от национално-освободителните борби на българите в Македония. Мемориалът е костница на рода на големия ни революционер Гоце Делчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)