Избрани Новини

Освещават нов мост край Елешница

Ще има литийно шествие до местността Света Варвара край селото

Четвъртият ден на Великден, който по традиция се чества с голямо празненство и ритуали в разложкото село Баня, тази година ще бъде ознаменуван от голямо събитие, предаде БНР.
Днес Неврокопският митрополит Серафим  ще отслужи тържествената света литургия в църквата „Свети Великомъченик Георги Победоносец” в селото, след което десетки миряни от целия регион,  жители на община Разлог и съседните общини, както и гости от Велинград, Пловдив, Пазарджик и други, ще се включат в специалното литийно шествие до местността Света Варвара край село Елешница.
Легенди разказват, че това място е свързано с живота на света Варвара, убита от собствения си баща  заради вярата си. Според преданията именно на това място тя намира смъртта си. Отдавна тук има изграден параклис на нейно име. На това място има и лековита минерална вода, която е изцерила стотици хора. Много руски граждани с почит и преклонение идват да почетат паметта на св.Варвара и да се измият с лековитата вода.

Преди две години река Места отнесе въжения мост, единствена връзка между минералния извор и параклиса. Екипът на кметството в Разлог изгради отново моста, съобразен с всички изисквания на ДНСК. Неврокопският митрополит Серафим ще освети моста след литйното шествие. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов