Избрани Новини

Малчуганите на Белица изрисуваха пъстри великденски яйца

За целта използваха различни бои и техники

С идването на най-големия християнски празник – Великден, децата на Белица напълниха кошнички с ръчно боядисани и украсени великденски яйца. За целта използваха различни бои и техники. Ритуалът по боядисването е много атрактивен и бе чакан с нетърпение от малките и големите деца на Белица. В него се включиха учениците от I “а” клас на СУ „Св.св.Кирил и Методий” с ръководител г-жа Джембазка, децата от кръжок „Знание” към местното читалище с ръководител г-жа Георгиева , деца и младежи, дошли на гости при баба и дядо през дългата Великденска ваканция от София, Благоевград и Германия, информират от НЧ "Г.Тодоров-1885" - Белица .
С голямо задоволство единадесет годишната Симона - Васи Мадолева от София, обясни пред всички присъстващи техниката на боядисване, възприета от баба й Гергина. „Най-напред се боядисва яйцето, след което върху него се рисува, според въображението на твореца с потопен писец в киселина, полира се с олио или зехтин”.

Така се предава традицията от поколение на поколение.
Боядисаното Великденско яйце е символ на здраве и нов живот. Затова децата, участвали в боядисването на яйца на Велики четвъртък, ще поднесат шарените яйца на гражданите и гостите на Белица на Великденското тържество от 11.00 ч., неделя, в центъра на града.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов